09 January 2020

Momento : LOST 14KG

Salam and Hi !

Saya Mal, dan ini kisah penurunan berat saya !


MULA MULA TAK GEMUK PUN


Zaman sekolah sampai masuk UiTM pada 2010, masa ni langsung tak pernah kisah pasal berat badan, rasa sangat sangat okay je. Berat masa ni dalam 46kg-47kg, saiz baju pun S-M je. 

KENAIKKAN BERAT




Kenaikkan berat semasa belajar di UiTM. Life as student pun tidur tak menentu, malam malam stay up nak study tapi mulut nak mengunyah. Bila stress belajar je cari makan, tapi tak stress pun kuat makan juga. Fast foods, cakes dan ice cream paling suka lah ! 

Selain gemuk, Mal pun ada masalah cepat letih, selalu mengantuk dalam lecture memang kaki kroohh kroohh dalam kelas so disebabkan tu minuman caffeine wajib ambil nak tahan mengantuk punya pasal, tapi yelaa kalau dah jenis kuat mengantuk tak jalan juga tahap dah immune dengan caffeine lah. Lama kelamaan minum coffee bukan sebab nak tenaga tapi dah addicted terutama minuman 3 in 1 which is salah satu punca kegemukkan. Tabiat ni sampai la ke alam pekerjaan. 


TAK FIT 
Tak pernah ada stamina untuk bersukan. Jogging 5 minit je dah pancit teruk tapi niat jogging sebab nak kurus. Naik broga totally pancit, muntah sepanjang hiking tu. Tapi gagahkan jua, masa tu barulah sedar diri ni langsung tak fit. Dah la gemuk tak fit pulak tu. Hahaha





*PEMBETULAN : NOVEMBER 2015
KEMUNCAK SERIUS TURUN BERAT
Satu hari, cari baju untuk attend satu meeting client. Punyalah kecewa sebab size L dan XL pun tak muat (sebab baju tu fit sikit). lepastu macam tersedar dulu Mal tak pernah sentuh size L dan ke atas. Dah masuk XXL ni, absolutely NOT ME ! Kedua, awal November masa nak cari baju untuk attend konvokesyen adik. Satu baju kurung pun tak muat even baju konvo sendiri bulan May pun tak muat, iols is sedih ! Buntu juga tak ada baju ni, lepastu saja cuba baju adik sebab adik memang berbadan besar. Memang NGAM NGAM je lah. Oh maynnnn, apeni apeniiii.. this is not me again ! Rasa rindu pada baju baju lama bersaiz S dan M, dah lama sangat tak pakai. Jeans kesayangan Mal pun dah tak muat langsung, kecewa tau.


JUMPA PENYELESAIAN TURUN BERAT DENGAN NUTRISI HERBALIFE
Dah lama tahu kewujudan HERBALIFE since dari sekolah tapi tak pernah terdetik langsung nak ambil sebab bukan keperluan pun dulu. Give up dengan beberapa products terutama fat burner, habis beratus tapi takde apa efek. Last solution is HERBALIFE walaupun masa tu macam sceptical sebab dah kecewa dengan produk lain. Mula rujuk kawan2, sedara yang pernah kurus dengan HERBALIFE then why not cuba kan ?


MULA PROGRAM TURUN BERAT BERSAMA NUTRISI HERBALIFE 





Bulan pertama dengan Herbalife. Gemuk lagiiii


HASIL DAN TESTIMONI HERBALIFE (TIDAK TIPIKAL DAN KEPUTUSAN MENGIKUT INDIVIDU)


BULAN KEDUA : LOST 7KG


BULAN KETIGA : LOST 9KG




TOTAL LOST 14KG !
hasil tidak tipikal dan keputusan mengikut individu

Selain penurunan berat banyak lagi improvement yang agak ketara terutama dari segi stamina dan tenaga. Kalau dulu nak jogging pun tak larat, sekarang Alhamdulillah gagah juga rupanya berlari, berjaya menamatkan larian 10KM kurang 2 jam, dan berjaya pergi hiking buat kali kedua di Bukit Wawasan tanpa muntah dan pancit ! Yeahh. Baju dari size XL sekarang dah boleh pakai balik XS, rasa nak nangis kegembiraan boleh muat baju baju lama. 

KEKALKAN BERAT BADAN
Sekarang ni makan je la apa-apa, berat maintain gitu. Sebab apa ? Sebab Mal dah tahu bajet bab bab kalori ni. Jadi, tak ada masalah nak makan makanan kegemaran sekalipun. Takkan nak diet seumur hidup kot ? hehehe. Mal pun tak fokus bab berat badan sangat, cuma fokus dalam menurunkan body fat dan naikkan otot je. 

BANTU LEBIH RAMAI ORANG DENGAN NUTRISI HERBALIFE
Selepas kejayaan diri dikecapi *ecehh* , teruja punya pasal Mal mula berkongsi apa yang Mal buat untuk turun berat dan sihat dengan keluarga dan kawan-kawan. Alhamdulillah, sebahagian kawan-kawan dan keluarga mula join program turun berat bersama Nutrisi Herbalife dan masing masing ada result yang sangat amazing ! Mungkin next entry Mal akan kongsi kisah mereka pulak. Misi Mal in long term nak bantu lebih ramai orang/komuniti luar sana memahami konsep cara makan yang betul dan lifestyle yang sihat. Barulah boleh ke arah gaya hidup sihat, ceria dan gembira gituuu ! 





Menjadi salah seorang panel dan berkongsi pengalaman turun berat dengan lebih 400 orang di event Herbalife. Perghhh ketaqq lutut sebenarnya, tapi pengalaman paling berharga Mal dapat bercakap atas stage dekat event macam tu. Kat mana lagi nak fefeeling glam ramai orang ambil gambar kita ? Haa dekat event camni jeee. Haha ! 




Nutrisi Herbalife boleh didapati dari coach coach yang berdaftar sebagai Distributor sahaja. Jika anda ingin dapatkan produk Nutrisi Herbalife beserta Coach untuk program turun berat, boleh juga dapatkan dari Mal. InsyaAllah Mal akan bantu sebaik mungkin macam mana Mal bantu diri sendiri. 



Disclaimer : These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.


HERBALIFE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
PENGEDAR BEBAS HERBALIFE MALAYSIA

Herbalife Klang
Herbalife Bukit Raja
Herbalife Meru
Herbalife Kapar
Herbalife Setia Alam
Herbalife Puncak Alam
Herbalife Bukit Jelutong
Herbalife Glenmarie
Herbalife Kota Kemuning
Herbalife Shah Alam
Herbalife Subang Jaya
Herbalife Petaling Jaya

JURULATIH PERIBADI (OFFLINE & ONLINE COACHING)
TURUN BERAT | NAIK BERAT | TENAGA & STAMINA SUKAN
NURMALINA BADRUL AZMI (COACH MAL)
WHATSAPP / MESSAGE : 011-26267295